Efter en lång resa tur och retur Skellefteå på 10-mila vände en liten trupp söderut till Skåne och universitetsstaden Lund för att utmana hela svenska sprinteliten på SM, både individuellt och i stafett.
De 40 bästa i varje klass skulle gallras ut efter individuella kvaltävlingar. Alla fyra seniorer tog sig vidare med ganska god marginal efter en kvaltävling som bjöd på utmanande vägval i innerstaden följt av intensiv orientering i stadsparken. Klubbens unga nyförvärv från Slovenien, Luka Seljak, missade A-finalen i H 18 med en halvminut och fick rikta in sig på ett göra ett bra lopp i B-finalen. Han var riktigt nöjd med sin insats i finalloppet vilket räckte till en 17-plats och gett honom en del nya erfarenheter av tuff sprinttävling.
Tufft var det också i seniorernas A-finaler. Oskar Sandberg lyckades med ett tekniskt väl genomfört lopp och forcerade ursinnigt sista delen av banan vilket räckte hela vägen till en 10:e plats endast 33 sekunder efter sprintvärdsmästaren Jonathan Gustafsson och 11 sekunder efter dito Isac von Krusenstierna. Oskar fick ett kvitto på att avståndet fram till världens absolut snabbaste sprintorienterare inte är orimligt långt. Hugo Lillieström var inte lika nöjd efter sitt finallopp som räckte till 38:e plats. Varken farten eller fokus hade varit på topp.
Systrarna Jennie och Johanna Börjesson-Eriksson är ofta väldigt jämna i resultatlistorna, oavsett om det är skog eller stad som är arenan. Johanna var den som öppnade starkast av dom båda men efter ett misstag på sista tredjedelen av banan på cirka halvminuten var Jennie ikapp och i mål hade de exakt samma tid och delade 17:e platsen. Vann gjorde Wilma von Krusenstierna, sprintspecialisten från OK Kåre endast sekunden för Stora Tuna OK:s Tilda Östberg.
Jennie spurtar mot en 17e plats. Delat med syster Johanna.
Oskar tar sitt andra individuella SM-löv och slutar på 10e plats. 33 sekunder efter segrande Jonatan Gustafsson.
Vägvalsanalys efter målgång.
Stafetten hade arenan både för kval och final i Lundaparken några hundra meter från den 900 år gamla domkyrkan. Banläggaren hade verkligen lyckats få till utslagsgivande banor med svåra vägval där löparna hade en del problem att uppfatta de allra bästa alternativen. Förutsättningarna för kvalloppet var att de 15 bästa lagen automatisk gick vidare så där blev den en del taktik att vara på rätt sida samtidigt som det gällde att inte ta ut de allra sista krafterna då de var bra att spara till finalen. Malungs lag tog sig med god marginal vidare till A-final med 5:e bästa tid i sitt kvalheat vilket gav en förhoppning om att kunna klämma sig in topp 10.
Hugo sprang offensivt direkt från start och hade bra flyt i orientering. Det blev en tight första sträcka där de smala prången i stadens innergårdar krävde inte bara koll på kartan utan även motståndarna för att undvika kollisioner. 36 sekunder efter täten och en 7:e plats var en mycket bra öppning och gav Jennie ett fint utgångsläge på 2:a sträckan som var vikt för damer.
Jennie lyckades bra med vägvalen och hittade optimal väg på de flesta sträckor. Laget var fortfarande med i striden om de främsta placeringarna när hon skickade iväg Oskar som 9:e löpare bland mycket namnstarka sprintlöpare. Han öppnade starkt och rapporterades ta in tid på täten i början. Missade några av de bästa vägvalen på ett par sträckor som kostade lite tid men plockade ett par platser till 7:e som blev Johannas utgångsläge på sista sträckan. En sträcka med många namnkunniga damer att möta.
En 8e plats blev det för Jennie, Oskar, Johanna och Hugo.
Johanna hade lite liknande upplevelse som Oskar rapporterat att hon inte upptäckt de allra bästa vägvalen utan sprungit onödigt långt runt på några kontroller. Det kostade en placering men tack var en vass spurt lyckades hon hålla OK Ravinen bakom sig på upploppet vilket räckte till en stark 8:e plats. Segrade gjorde OK Tisaren efter en spurtuppgörelse med OK Kåre som tig silvret.