SM Natt och Stigtomta 2024

Sörmlandsterrängen skulle utmanas både dag och natt i helgen. Det innebär småkuperad detaljrik terräng där det är magiskt fint på hällarna men riktigt brötigt i grönområden och på en del hyggen. Mossarna var i förhandssnacket också något man bör undvika då de är riktigt blöta och har en del svårforcerad vegetation på marken vilket drar ner både fart och ork.

SM natt

Orken var något som skulle sättas på prov ordentligt för de 8 Malungslöpare som ställde upp på natt SM söder om Eskilstuna. Banorna var enligt några omdömen efteråt klassiska långdistansbanor för orientering i dagsljus. Det var några riktigt långa sträckor där terrängen inbjöd till att lägga på kompassen och försöka slicka strecket varvat med kortare orienteringstekniska kontroller där banläggaren hade valt placering i tät skog för att öka svårighetsgraden. Det gällde att anpassa farten och växla tempo och orienteringsteknik. 

Ludvig Åhlund var den av herrarna som lyckades bäst med att knäcka banläggarens utmaningar och sprang in på en 20:e plats, knappt 10 minuter efter teknikfenomenet Simon Hector som blev svensk mästare. Ludvig summerade ett riktigt stabilt lopp och kunde ge sig själv mer än godkänt efter målgång. Hugo Lillieström var också nöjd med sitt lopp och var bara minuten efter Ludvig på en 22:a plats. Placeringarna 33 och 36 tog Oskar Sandberg och Daniel Hajek men upplevelserna under loppen var helt olika. Oskar hade en något högre grundfart men fler misstag medan Daniel tog sig an banan med större marginal i orienteringen, 28 sekunder skiljde, med olika taktiska val. 

Länk till klubbresultat SM Natt

Nyhet om SM Natt på svenskorientering.se

Stigtomtakaveln

Det var tydligt i truppen att det stora målet för många under helgen var Stigtomtastafetten, något av en generalrepetition inför 10-mila. Upplägget för både herr- och damklass var 3 respektive 2 inledande nattsträckor följt av en jaktstart på söndag morgon med ytterligare 3 sträckor. För att ge chans till så många lag som möjligt var det tillåtet att dubblera för löpare som kunde springa både en natt- och sedan en dagsträcka i samma eller olika lag. Det innebar att det blev fulla laguppställningar trots att det ramlat in några sena återbud på grund av sjukdom. 

Terrängen söder om Jönåker var bekant för flera av Malungslöparna då de haft både läger och tävlingar i närheten. Typisk sörmlandsterräng med små höjdpartier med snabblöpta hällar uppe på, riktig raceterräng i den ”vita skogen”, några blöta mossar att undvika om det gick men inte alls lika mycket grönområden som natten innan. Utmaningen var att höjderna var så låga att de ”knappt märktes”. Gällde att hålla koll på avstånd. 

Laginsatserna i alla tre lagen var riktigt stabila med många bra prestationer. Kraven har höjts under våren från löparna själva på att få flyt i både orientering och löpning och de stora misstagen blir allt färre. I orientering väljs inte ”matchens lirare” ut då det är ett antal kontroller som ska passeras av de löpare som springer och då är allas lopp och prestation lika viktiga. Om man ska lyfta fram några ljusglimtar extra så var det två comebacker som gladde. William Lind sprang den första dagsträckan som var häng och där syns att han hänger med igen och är att räkna med under våren. Johanna Börjesson Eriksson har haft en vinter präglad av sjukdom och träningsförbud men har nu fått klartecken att tävla igen och det var som att släppa ut en ko på grönbete när hon ystert gav sig i kast men sin nattsträcka där hon plockade kontroller och passerade lag till målet där hon strålade av nöjdhet.

Mark Bogataj och Rickard Börjesson gjorde hjälteinsatser då de först sprang varsin nattsträcka riktigt stabilt och sedan tog en sträcka morgonen efter för att lag två skulle få godkänt resultat.  Stina Nilsson fick samma utmaning i damlaget då Sarah Perssons förkylning inte velat gå över helt och tog sig an både startsträckan på natten och den kortare dagsträckan. Hon fick lite av en revansch på sig själv där natten hade inneburit en del letande av kontroller på några ställen men orienteringsflytet var betydligt bättre på dagen. 

På en stafett gäller det för coacher att placera rätt löpare på rätt uppgift och det pratas mycket om vassa avslutare som har spurtkapacitet. Att William Lind spurtat ner många under årens lopp har vi koll på men knäskadan har inneburit att den rollen behöver axlas av nya löpare. Oskar Sandberg hade fått förtroendet i första laget där namnstarka världslöpare som Emil Svensk och Gustav Bergman står för motståndet. Oskar var inte nöjd med känslan i löparbenen efter målgång men sprintade ändå in laget på en 13:e plats, bra avstamp inför 10-mila. Matilda Eriksson, klubbens nyförvärv på damsidan inför säsongen, visade riktigt stora krigartakter då hon bjöd andralagets Matjzas Stanfel på en ursinnig spurtduell. Hon förlorade den kampen på målfoto men nästa gång det ska spurtas är det nog tjejer som ska spurtas ner. 15:e plats visar att Malungs damer är att räkna med till 10-mila om 3 veckor. Herrarnas andralag fick en mycket bra 34:e plats, 6:e andralag, vilket visar på klubbens elitbredd.

I totalställningen för Stafettligan klättrar klubben uppåt där herrlagen ligger på plats 18 och 42 medan damerna studsat in på 32:a plats. 

Länk till klubbresulat Stigtomtakaveln

Nyhet om Stigtomtakaveln på svenskorientering.se

Text: Carina Sandberg

Övrigt: Hugo Lillieström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    FLER NYHETER

    GOD JUL

    GOD JUL ÖNSKAR KONFIRMATION SÄLEN The post GOD JUL first appeared on Konfirmation Sälen.

    FÖLJ OSS

    HITTA TILL OSS

    Malungs OK Skogsmårdarna
    Skolgatan 2
    782 30 Malung